Odaberite

Saradnja fondacije Toyota Mobility i grada Višija

Jačanje inkluzivne mobilnosti za ljude sa smanjenom sposobnošću kretanja
  • Toyota Mobility Foundation se udružuje s francuskim gradom Višijem i tri start-ap preduzeća (Andyamo, Evelity i Genny Factory), kako bi se obezbedila inkluzivna rešenja za mobilnost koja brinu o svima
  • Partneri će u Višiju razviti prvi potpuno prilagođen GPS za osobe sa smanjenom pokretljivošću

Toyotina fondacija za mobilnost (Toyota Mobility Foundation - TMF), u saradnji s francuskim gradom Višijem i tri start-ap preduzeća ozvaničila je svoje novoformirano partnerstvo čiji je cilj poboljšanje uslova mobilnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću. 

Ova inicijativa dokaz je posvećenosti TMF-a negovanju inkluzivnih rešenja mobilnosti koja ohrabruju pojedince da se kreću što lakše i samostalnije.

Gotovo 30 odsto stanovništva EU ima neki vid smanjene mobilnosti. Nemogućnost pristupa i korišćenja inovacija znači da se oni ne mogu slobodno kretati bez suočavanja s mnogim preprekama, što često dovodi do osećaja izolovanosti, gubitka samostalnosti, pa čak i zdravstvenih rizika. Podsticanjem saradnje i inovacijama, TMF i njegovi partneri će raditi na rešavanju ovih nezaobilaznih problema i stvaranju pristupačnijeg i inkluzivnijeg sveta za sve.

 

„ Cilj nam je da ostavimo trajno nasleđe u vidu inkluzivnih rešenja za mobilnost koja osnažuju osobe sa smanjenom pokretljivošću kako bi mogla da se kreću slobodno i pouzdano. Bliskom saradnjom s lokalnim partnerima i zajednicama, nastojimo da razvijemo održiva rešenja koja daleko prevazilaze okvire našeg početnog angažovanja”.

Monika Perez Lobo, direktor TMF Evropa

Novo partnerstvo okuplja najvažnije zainteresovane strane, uključujući grad Viši, poznat po svojoj snažnoj posvećenosti pristupačnosti, kao i tri start-ap preduzeća izabrana preko Toyota Open Labs platforme za otvorene inovacije koja je osmišljena da podrži nove kompanije i njihove ambicije da se razvijaju i daju doprinos održivoj budućnosti. Ove novoosnovane kompanije - Andyamo, Evelity i Genny Factory, objediniće i iskoristiti svoje stručno znanje kako bi razvile holistički pristup za bolje snalaženje i lakšu pristupačnost za pojedince sa smanjenom pokretljivošću u urbanim sredinama.
Centar ovog projekta biće smešten u Le CREPS Training kampu, velikom prostoru površine 9,2 hektara koji se nalazi u srcu sportskog dela Višija. Partneri će obeležiti prostor unutrašnjom i spoljnom navigacijom za potrebe osoba sa smanjenom pokretljivošću, kao i ključne puteve do grada Višija. To će podrazumevati i korišćenje povezane tehnologije za ličnu mobilnost koju je osmislila kompanija Genny Factory radi poboljšanja načina mapiranja na različitim lokacijama. Rezultat će biti razvoj prvog potpuno prilagođenog GPS-a za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Ovo se rešenje kasnije može koristiti kao primer najbolje prakse. 

“Viši je duboko posvećen poboljšanju pristupačnosti i mobilnosti za sve stanovnike. Ponosni smo što sarađujemo sa Toyotinom fondacijom za mobilnost i odabranim start-ap firmama kako bismo bili pioniri u inovativnim rešenjima koja promovišu inkluzivnost i poboljšavaju kvalitet života za osobe sa smanjenom pokretljivošću”.

Frederik Agilera, gradonačelnik Višija i predsenik okruga Viši

Inicijativa označava stvaranje prvog holističkog rešenja za kretanje ljudi s ograničenjima aktivnosti, i skreće pažnju na zajedničke izazove i neizvesnosti s kojima se suočavaju van svojih domova. 

Povezujući pristupačnu spoljnu i unutrašnju navigaciju i poboljšanjem informacija prikupljenih s povezanih uređaja za mobilnost, projekat ima za cilj da pruži sveobuhvatnu podršku za mapiranje koju bi tokom putovanja koristili pojedinci sa ili bez smanjene pokretljivosti.

“Naša misija jeste da poboljšamo mobilnost za sve, a posebno za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Osnovna namera je pružanje pomoći transportnim operaterima i MaaS provajderima da promovišu pešačenje i mobilnost javnog prevoza kao mogućnost za sve i to tako što će proračunati najpristupačnije i najpreciznije rute”.

Sebastijan Gijon, izvršni direktor i suosnivač preduzeća Andyamo

“Eveliti nudi interfejs, rute i oznake prilagođene svakom korisničkom profilu, bilo da je onemogućen ili ne. Naš cilj je da omogućimo bolje snalaženje i navigaciju za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ili u situacijama smanjene pokretljivosti, pre svega u složenom okruženju i mestima svakodnevnog života, koristeći aplikaciju za pomoć pri kretanju”.

Silven Denonsen, predsednik i izvršnidirektor grupe Okeenea

“Da biste se slobodno i samostalno kretali u pešačkoj zoni ili zatvorenom prostoru, morate biti tamo bar jednom. Tehnologija Genny Zero kontinuirano mapira svoju poziciju i teren, deli informacije o oblastima u kojima se treba kretati ili ih izbegavati. 

Genny Zero je moderno dizajniran lični transporter za sve korisnike, s neophodnom tehnologijom samopodešavanja”.

Paolo Badano, izvršni direktor i osnivač preduzeća Genny Factory

 

O Toyota Mobility Foundation

Osnovana 2014. godine, Toyota Mobility Foundation (TMF) posvećena je stvaranju inkluzivnije i održivije budućnosti primenom inovativnih rešenja za mobilnost. Fondacija naglašava stalnu posvećenost Toyote neprekidnim poboljšanjima i poštovanju ljudi. Rešenje koristi Toyotino znanje i tehnologije da podrži moćne sisteme mobilnosti istovremeno prevazilazeći nejednakosti uzrokovane smanjenom pokretljivošću. 

TMF radi u partnerstvu s univerzitetima, vladama, neprofitnim udruženjima, istraživačkim institucijama i drugim organizacijama, stvarajući programe koji su usklađeni s ciljevima održivog razvoja UN (SDG) za rešavanje pitanja mobilnosti širom sveta.